Mikä on yrittäjän starttiraha ja miten sitä haetaan?

Yrittäjyyden aloittaminen on monille houkutteleva valinta päästä toteuttamaan omia unelmiaan, mutta yksi suurimmista hidasteista yrittämisen aloittamiselle on taloudellinen epävarmuus yrittämisen alkuvaiheessa. 🤔 Yksi tapa pienentää yrittäjyyden aloittamisen taloudellista epävarmuutta on hakea starttirahaa, joka tarjoaa yrittäjälle taloudellista tukea yrittämisen ensimmäisille kuukausille.

Mutta mikä starttiraha tarkalleen ottaen on ja miten sitä haetaan?

Starttiraha on taloudellinen tuki yrittäjyyden alkuvaiheeseen. Starttirahan myöntää alueesi TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelu, jos asuinkuntasi on mukana työllisyyden kuntakokeilussa ja kuulut sen kohderyhmään. Tuen maksaa KEHA-keskus.

Starttiraha on suunnattu henkilöille, jotka aikovat aloittaa oman yritystoiminnan ja tarvitsevat taloudellista apua elinkustannuksiin yrityksen perustamisen ja alkuvaiheen aikana. Starttiraha antaa taloudellista etua ja joustavuutta keskittyä yrittäjyyden vauhtiin saamiseen ilman suurta painetta siitä, voiko heti nostaa yrityksestä palkkaa.

Starttirahan määrä vastaa työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa, ja sitä voidaan maksaa viitenä arkipäivänä viikossa. Starttiraha maksetaan kerran kuussa jälkikäteen saajan tekemän maksatushakemuksen perusteella. Starttiraha myönnetään ensin 6 kuukauden ajalle ja siihen on mahdollista saada 6 kuukauden jatko, joten yhteensä starttirahaa voi saada jopa kalenterivuoden ajan. Starttirahan jatkohakemuksen hyväksymisessä kuitenkin arvioidaan, onko yritystoimintasi alkanut suunnitellusti ja kuinka paljon toiminta on tuottanut tulosta.

Starttirahan hakemisen prosessi etenee jotakuinkin näin:

  1. Ota ensin yhteyttä Yritys-Suomi-puhelinpalveluun, josta saat neuvoja ja ohjeita yritystoiminnan perustamiseen ja starttirahan hakemiseen.

  2. Ennen varsinaista starttirahan hakemista sinun tulee laatia yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma, jossa kuvataan yrityksen liiketoimintaidea, markkinatilanne, taloudelliset ennusteet ja muut olennaiset liiketoimintaa koskevat tiedot. Tämä on hakemuksen tärkein osuus, joten tee tämä huolella ja ajatuksella.

    Työmarkkinatorin työkalun avulla voit luoda liiketoimintasuunnitelman ja arvioida yritystoimintasi kannattavuutta talouslaskelmilla. Tätä kautta tehty liiketoimintasuunnitelm sopii hyvin starttirahahakemuksen liitteeksi.

  3. Ota yhteyttä myös TE-toimistoon (tai kuntakokeiluun), jonka kautta pääset juttelemaan asiantuntijan kanssa suunnitellusta yritystoiminnastasi ja liikeideastasi, alan kilpailutilanteesta paikkakunnalla, valmiuksistasi yrittäjäksi ryhtymiseen ja yritystoiminnan alkuun tarvitsemastasi tuesta. Liiketoimintasuunnitelma onkin hyvä olla valmiina jutellessasi asiantuntijan kanssa!

  4. Täytä starttirahahakemus verkossa Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa ja liitä mukaan pyydetyt liitteet, kuten liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma ja mahdolliset muut vaaditut asiakirjat. Varmista, että kaikki tarvittavat tiedot ovat selkeitä ja täytetty mahdollisimman tarkasti ja kattavasti.

  5. Jää odottelemaan päätöstä. Hakemuksen käsittelyaika voi vaihdella, joten ole kärsivällinen!

Milloin starttirahaa ei voi saada?

Starttirahan myöntämisen suhteen on muutamia rajoitteita, jotka on hyvä huomioida jo siinä vaiheessa kun harkitset yrittäjyyttä. Tässä on muutamia tilanteita, joissa aloittava yrittäjä ei yleensä voi saada starttirahaa:

  1. Et aio tehdä yrittämistä päätoimisesti.

    Starttiraha on tarkoitettu päätoimiseen yrittämiseen, joten sen edellytyksenä on, että et ole päätoimisessa työsuhteessa. Hakuvaiheessa sinun ei kuitenkaan tarvitse vielä irtisanoutua, vaan voit hakea starttirahaa niin, että myöntävän päätöksen jälkeen voit irtisanoutua päätoimisesta työsuhteesta irtisanoutumisajan puitteissa.

  2. Olet jo toiminut päätoimisena yrittäjänä.

    Starttirahaa ei lähtökohtaisesti myönnetä, jos päätoiminen yritystoiminta on jo käynnistynyt ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Starttirahaa ei myönnetä, jos henkilö on jo aloittanut yritystoiminnan tai harjoittanut elinkeinoa ennen starttirahahakemuksen jättämistä. Sivutoiminen yrittäjyys ei ole lähtökohtaisesti este starttirahalle, jos aiot laajentaa yritystoimintaasi sivutoimisesta päätoimiseksi.

  3. Yritystoiminta ei vaikuta kannattavalta tai kestävältä.

    Starttirahaa ei myönnetä, jos yritystoiminnan arvioidaan olevan kannattamaton tai sen kestävyys on epävarmaa. Hakijan on pystyttävä osoittamaan, että yritystoiminnalla on realistiset mahdollisuudet menestyä ja kehittyä pitkällä aikavälillä.

Tarkemmat ohjeet ja ehdot hakemiseen löydät täältä.

En saa starttirahaa - onko yrittäjyys silti mahdollista?

Tottakai! Jos jostain syystä et täytä starttirahan ehtoja tai olet saanut kielteisen päätöksen, älä anna sen lannistaa yrittäjyysunelmiasi. Vaikka starttiraha on hyvä tuki aloittelevalle yrittäjälle, se on silti maltillinen tuki ja yrittäjyyteen on täysin mahdollista hypätä ilman sitä.

Me uskomme Golden Ticketilla, että avain menestyvän yrittäjyyden rakentamiseen on oikeilla myynnin työkaluilla ja opeilla. Kun nämä omaksuu heti yritystoiminnan alussa, on liiketoiminnasta mahdollista tehdä kannattavaa hyvinkin nopeasti. 🫶 Siksi jaammekin Golden Ticketin valmennuksessa juuri näitä konkreettisia työkaluja, joilla itsekin olemme rakentaneet omat liiketoimintamme menestyviksi yrityksiksi.

Kaipaatko lisää yrittäjyysaiheista sisältöä?🔥 Golden Ticketin viikottaisessa uutiskirjeessä jaamme  yrittäjyysinspiraatiota ja saat ensimmäisenä tiedon maksuttomista Fast Lane -koulutuksista sekä seuraavasta valmennuskierroksesta.  🎟️💛

Edellinen
Edellinen

Mikä on YEL-vakuutus? - Aloittavan yrittäjän opas

Seuraava
Seuraava

Miksi yhä useampi markkinoinnin ammattilainen ryhtyy yrittäjäksi?