Miten osakeyhtiö perustetaan: Opas aloittaville yrittäjille

Jos mietit yrityksen perustamista ja erityisesti osakeyhtiö kiinnostaa, mutta et ole varma mistä lähteä liikkeelle niin tämä blogiteksti on sinulle! 💯 Osakeyhtiö on yksi yleisimmistä yritysmuodoista, joka tarjoaa yrittäjille useita etuja, kuten vastuunrajoituksen ja mahdollisuuden hankkia pääomaa sijoittajilta. Seuraavaksi kerromme lisää osakeyhtiöstä yritysmuotona ja käymme läpi perusvaiheet osakeyhtiön perustamiseen, jotta voit astua yrittäjyyden maailmaan varmuudella.🫶

💡 Mikä on osakeyhtiö?

Osakeyhtiö on oikeushenkilömuotoinen yritys, jonka omistajilla (osakkailla) on vain rajoitettu vastuu yrityksen sitoumuksista. Toisin sanoen osakeyhtiön osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista tai velvoitteista yli heidän sijoittamansa pääoman määrän.

Osakeyhtiötä on aiemmin pidetty byrokraattisena yhtiömuotona ja siksi vähän hankalampana yrittäjille, mutta nykyään perustaminen on suoraviivaisempaa eikä vaadi perustamisvaiheessa osakepääomaa. Ainoa pakollinen perustamiskulu on siis osayhtiön rekisteröintimaksu. Osakeyhtiö onkin myös aloittavalle yrittäjälle hyvä valinta, ja sitä perustettaessa kannattaa ottaa tueksi osaava kirjanpitäjä, jotta saat osakeyhtiöstä alusta lähden kaiken hyödyn irti asiantuntijayrittäjänäkin.

Näin perustat osakeyhtiön:

  1. Laadi yritystoiminnallesi suunnitelma

    Ennen kuin perustat osakeyhtiön, on hyvä käydä huolella läpi yrityksesi yksityiskohdat - mitä palveluja yrityksesi tarjoaa, kenelle ja miten niitä myyt? Golden Ticketin yrittäjyysvalmennuksessa annamme sinulle tukea ja työkaluja juuri tähän vaiheeseen, jotta tiedät miten tuotteistaa osaamisesi ja opit myymään sitä kannattavasti.

  2. Laadi yhtiöjärjestys

    Osakeyhtiön perustamisen ensimmäinen vaihe on laatia yhtiöjärjestys. Yhtiöjärjestys on asiakirja, jossa määritellään yhtiön toimintaa koskevat säännöt ja periaatteet. Yhtiöjärjestyksessä tulee muun muassa määritellä yhtiön nimi, toimiala, osakkeiden lukumäärä, hallituksen jäsenten valinta ja päätöksentekomenettelyt.

  3. Laadi perustamissopimus

    Perustamissopimus on sopimus, jonka yhtiön perustajat allekirjoittavat. Sopimuksessa määritellään muun muassa yhtiön nimi, perustajien osakkeiden lukumäärät, osakepääoma, hallituksen jäsenten nimet ja valtakirjat sekä muut tarvittavat tiedot. Perustamissopimuksen laatimisessa kannattaa käyttää apuna juristia tai asiantuntijaa, jotta kaikki tarvittavat asiat tulevat asianmukaisesti huomioitua.

  4. Rekisteröi osakeyhtiö

    Osakeyhtiön rekisteröimiseen tarvitaan perustamisilmoitus, joka tulee tehdä Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH). Perustamisilmoituksessa ilmoitetaan muun muassa yhtiön nimi, yhtiöjärjestys, osakkeiden lukumäärä ja osakkeenomistajien tiedot. Lisäksi tulee maksaa rekisteröintimaksu. PRH:n käsiteltyä ilmoituksen ja hyväksyttyä sen, yhtiö saa rekisteritunnuksen.

  5. Perehdy osakeyhtiön verotukseen ja velvoitteisiin

    Osakeyhtiön perustamisen jälkeen sinun tulee ilmoittaa yritys verohallintoon ja hakea veronumero. Osakeyhtiöllä on myös muita velvoitteita, kuten kirjanpito, tilinpäätöksen laatiminen ja mahdollisesti arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityminen. Koska osakeyhtiöllä on tarkat säännöt näiden asioiden hoitamisesta, kannattaa avuksi ottaa kirjanpitäjä.

Kuulostaako monimutkaiselta prosessilta? Muun muassa tähän tarjoamme Golden Ticket -yrittäjyysvalmennuksessa tukea. Valmennuksessa on omistettu yksi luento kokonaan sille, että kerromme vaihe vaiheelta miten osakeyhtiö perustetaan. Lisäksi kirjanpitäjä kertoo valmennuksessa kaikki tärkeimmät tiedot yrityksen kirjanpidosta ja verotuksesta, jotta voit itsevarmasti valita yrityksellesi toimivimman yritysmuodon. Lue lisää valmennuksen sisallöstä täältä.

Mitä eroa on osakeyhtiöllä ja toiminimellä?

Osakeyhtiöllä ja toiminimellä on useita eroja, jotka erityisesti liittyvät yrityksen vastuuseen ja sitoumuksiin. Yrittäjän näkökulmasta​​ suurin ero osakeyhtiön ja toiminimen välillä on verotuksessa.💰 Osakeyhtiön tulot ovat osakeyhtiön verotettavaa tuloa ja toiminimen tulot ovat yrittäjän henkilökohtaista tuloa.

Mikä sitten on sopiva yritysmuoto sinulle? Jos perustat yrityksen yksin ja haluat aloittaa kevyesti helpoimmalla yhtiömuodolla, on toiminimi sopiva. Jos taas yrityksen liikevaihto on korkeaa, haluat tulevaisuudessa laajentaa omistajuuspohjaa tai hyötyä erilaisista luontoiseduista, on osakeyhtiö kannattavampi valinta. Golden Ticketin valmennuksessa käymme kattavasti läpi molempien yhtiömuotojen edut, jotta pystyt valitsemaan sopivan yhtiömuodon itsellesi. 💘

Tuntuuko toiminimi sopivalta vaihtoehdolta tai haluaisitko lukea siitä vielä lisää? Kerroimme blogissa aiemmin toiminimen perustamisesta, käy lukemassa vinkkimme täältä.

Kaipaatko lisää yrittäjyysaiheista sisältöä?🔥 Golden Ticketin viikottaisessa uutiskirjeessä jaamme yrittäjyysinspiraatiota ja saat ensimmäisenä tiedon maksuttomista Fast Lane -koulutuksista sekä seuraavasta valmennuskierroksesta. 🎟️💛

Edellinen
Edellinen

6 vinkkiä asiantuntijayrittäjälle: Näin kasvatat yritystäsi

Seuraava
Seuraava

Miten toiminimi perustetaan: Opas aloittavalle yrittäjälle