Miten toiminimi perustetaan: Opas aloittavalle yrittäjälle

Harkitsetko yrittäjyyttä mutta itse yrityksen perustaminen askarruttaa? 🤔 Yrittäjyys on monille houkutteleva tapa tehdä palkitsevaa ja motivoivaa työtä, mutta yrittäjyyden aloittaminen voi tuntua pitkältä ja monivaiheiselta tieltä. Konkreettinen askel yrittäjyyden aloittamiseen on sopivan yritysmuodon valitseminen ja yrityksen perustaminen. Tässä blogitekstissä avaamme toiminimeä yhtiömuotona ja käymme läpi perusvaiheet toiminimen perustamiseen.

💡 Mikä on toiminimi?

Toiminimi on yksi yleisimmistä yritysmuodoista Suomessa, joka sopii erityisesti pienyrityksille ja itsenäisille ammatinharjoittajille. Toiminimen virallinen termi on yksityinen elinkeinoharjoittaja, joka tarkoittaa sitä, että toiminimiyrittäjänä tehty voitto on henkilön suoraan verotettavaa tuloa ja henkilö vastaa myös itse liiketoimintansa riskeistä ja velvoitteista. Toiminimiyrittäjyys on asiantuntijayrittäjille usein houkutteleva yritysmuoto, koska siinä on vähemmän velvoitteita ja kevyemmät kirjanpidon vaatimukset kuin esimerkiksi osakeyhtiössä.

Askeleet toiminimen perustamiseksi:

  • Laadi yritystoiminnallesi suunnitelma

    Ennen kuin perustat toiminimen, on hyvä käydä huolella läpi yrityksesi yksityiskohdat - mitä palveluja yrityksesi tarjoaa, kenelle ja miten niitä myyt? Golden Ticketin yrittäjyysvalmennuksessa annamme sinulle tukea ja työkaluja juuri tähän vaiheeseen, jotta tiedät miten tuotteistaa osaamisesi ja opit myymään sitä kannattavasti.

  • Valitse yrityksellesi nimi

    Seuraava askel on valita toiminimellesi sopiva nimi. Ideaalisti nimen tulisi olla selkeä, helposti muistettava ja kuvailla yritystoimintaasi. Muista tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) verkkosivuilta, että haluamasi nimi ei ole jo rekisteröity tai käytössä. Älä myöskään jää liikaa kiinni nimeen - jos nimen keksiminen tuntuu alkuun haastavalta, voit asiantuntijayrittäjänä lähteä hyvin liikkeelle myös omalla nimelläsi.

  • Rekisteröi yrityksesi PRH:lle

    Kun olet valinnut nimen, sinun tulee rekisteröidä yrityksesi PRH:ssa täyttämällä verkkosivulta löytyvän perustamisilmoituksen. Osana Golden Ticketin valmennusta neuvomme step-by-step miten tämä prosessi tehdään. Kun rekisteröintisi on mennyt läpi, saat PRH:lta y-tunnuksen ja sinut tunnistetaan siitä eteenpäin virallisesti myös yrityksenä!

  • Tutustu toiminimen verotukseen.

    Kun olet saanut y-tunnuksen, sinun tulee rekisteröityä verohallintoon ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli aiot harjoittaa arvonlisäverollista liiketoimintaa. Verohallinnon kautta saat veronumeron ja tietoa yrityksesi verotuksesta ja velvoitteista. On tärkeää olla selvillä omista verovelvollisuuksistasi ja pitää kirjaa yrityksesi tuloista ja menoista. Myös tästä opit lisää Golden Ticketin valmennuksessa, jossa kirjanpitäjä antaa kaikista tärkeimmät neuvot toiminimen kirjanpitoon liittyen.

Toiminimen lisäksi osakeyhtiö on hyvin suosittu yhtiömuoto, jota useat asiantuntijayrittäjät suosivat. Lue lisää osakeyhtiöistä ja vinkkimme osakeyhtiön perustamiseen tästä blogipostauksesta.

Liity Golden Ticketin viikkokirjeen tilaajaksi ja saat meiltä viikoittain kirjeellisen vinkkejä ja inspistä markkinointiyrittäjyyteesi!

Varoitus: viikkokirjeiden lukeminen voi aiheuttaa akuuttia tarvetta edistää yrittäjyysunelmia todeksi taikka laittaa isompi vaihde silmään yrittäjänä. 😉

Edellinen
Edellinen

Miten osakeyhtiö perustetaan: Opas aloittaville yrittäjille

Seuraava
Seuraava

Toiminimi vai osakeyhtiö - kumpi on oikea valinta sinulle?