Toiminimi vai osakeyhtiö - kumpi on oikea valinta sinulle?

Yrittäjäksi ryhtyminen on suuri päätös ja yksi ensimmäisistä suurista valinnoista, joka yrittäjänä pitää tehdä on yritysmuodon valinta. Suomessa kaksi yleisintä vaihtoehtoa ovat toiminimi ja osakeyhtiö. Kummankin yritysmuodon valinnalla on omat etunsa, joten oikean valinnan tekeminen edellyttää huolellista harkintaa omien tarpeiden ja tavoitteiden pohjalta.

Yritysmuodon valinta on monelle yrittäjyydestä haaveilevalle myös este johon jää kiinni, koska usein yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia saa liian korostuneen roolin ja se mielletään paljon monimutkaisemmaksi ja hankalaksi kuin se todellisuudessa onkaan. Oikealla avustuksella yrityksen perustaminen on todellisuudessa paljon yksinkertaisempaa, eikä omaa yrittäjyysunelmaa kannata hidastaa sen takia. Golden Ticketissa saat tukea sinulle sopivan yritysmuodon valintaan. Valmennuksen Fundamentals -osiossa viikolla 4 kirjanpitäjä käy selkeästi ja lähestyttävästi läpi kaikki tarvittavat tiedot yritysmuodon valintaan. Sen jälkeen perustat valmennuksen aikana myös ihan AIDOSTI yrityksesi joko toiminimenä tai osakeyhtiönä, kumpaan ikinä sitten materiaalien avulla päädytkään.

Mutta mitä eroa toiminimellä ja osakeyhtiöllä oikeastaan edes on? Jutellaan siitä lisää.👇

Toiminimi: Joustava mutta henkilökohtainen

Toiminimi on yksityisen elinkeinonharjoittajan yleisin yritysmuoto. Se sopii erityisesti pienille yrityksille, itsensätyöllistäjille ja freelancereille. Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksensä velvoitteista henkilökohtaisesti, sillä yritys ja yrittäjä ovat yksi ja sama oikeushenkilö. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimiyrittäjä on myös henkilökohtaisesti vastuussa jos yrityksellä menee taloudellisesti huonosti.

Joustavuus on varmasti yksi toiminimen selkeitä etuja, ja myös yrityksen perustaminen on suhteellisen  yksinkertaista ja edullista. Hallinnolliset velvoitteet ovat myös yleensä vähäisemmät kuin osakeyhtiössä. Toiminimen verotus perustuu yrittäjän henkilökohtaiseen tuloveroprosenttiin, mikä voi olla edullista pienituloisille yrittäjille.

Kerromme lisää toiminimestä ja toiminimen perustamisesta myös tässä blogipostauksessa.

Osakeyhtiö: Vakaa mutta vaativampi

Osakeyhtiö on toinen yleinen vaihtoehto, joka soveltuu yleensä suuremmille ja kasvuhakuisemmille yrityksille. Osakeyhtiössä yritys ja omistajat ovat erillisiä oikeushenkilöitä, mikä tarkoittaa, että omistajien henkilökohtainen omaisuus on suojattu yrityksen velvoitteilta.

Osakeyhtiö tarjoaa vakautta ja ammattimaisuutta. Se voi helpottaa ulkopuolisen rahoituksen hankkimista, sillä osakkeiden myyminen sijoittajille on yleisempää osakeyhtiössä. Osakeyhtiö tarjoaa myös selkeämmän ja jäsennellymmän hallintorakenteen, mikä voi olla etu kasvavassa yrityksessä.

Toisaalta osakeyhtiöön liittyy enemmän hallinnollisia velvoitteita ja kustannuksia verrattuna toiminimeen. Osakeyhtiön perustaminen ja ylläpito vaativat tarkempaa seurantaa, kirjanpitoa ja viranomaisten raportointia. Osakeyhtiön verotus on erillinen ja myös monimutkaisempi kuin toiminimen verotus.

Jos haluat lukea osakeyhtiöstä ja sen perustamisesta lisää, kurkkaa myös tämä blogipostauksemme.

Valitse sinulle sopiva yritysmuoto oman tilanteesi pohjalta

Kumpi sitten kannattaa valita, toiminimi vai osakeyhtiö? Valinta riippuu suurelta osin omista tavoitteistasi, liiketoimintasi luonteesta ja millaisia riskejä olet valmis ottamaan.

Jos liiketoimintasi on pienimuotoista ja haluat pitää hallinnolliset velvoitteet mahdollisimman yksinkertaisina, toiminimi voi olla hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa joustavuutta ja helppoutta, mutta on myös hyvä tiedostaa että toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen asioista.

Jos taas tavoitteenasi on rakentaa vakaa ja kasvuhakuinen yritys, joka hakee ulkopuolista rahoitusta ja jolla on selkeä hallintorakenne, osakeyhtiö on luultavasti parempi valinta. Se tarjoaa suojaa henkilökohtaiselta vastuulta, mutta vaatii enemmän aikaa, vaivaa ja taloudellisia resursseja.

Ennen kuin päätät yritysmuodosta, käy huolella läpi tilanteesi ja tavoitteesi sekä keskustele tarvittaessa vielä asiantuntijan kuten kirjanpitäjän kanssa. Golden Ticket yrittäjyysvalmennuksessa saat valintaan myös kattavasti tukea kirjanpitäjän neuvoilla Fundamentals -moduulissa viikolla 4. Pääset valmennuksessa myös perustamaan yrityksesi myös ihan oikeasti, jotta pääset yritystoiminnan kanssa aidosti käyntiin.

Ja vaikka yritysmuodon valinta on tärkeä askel, muista myös että voit muuttaa sitäkin myöhemmin yrittäjyyspolulla. Älä siis jää ylimiettimään valintaa vaan pyri tekemään omaan tilanteeseesi parhaiten sopiva vaihtoehto, jotta pääset sen jälkeen toteuttamaan unelmaasi yrittäjyydestä kunnolla! 

 

Liity Golden Circleen, eli sisäpiiriimme! Viikottaisessa uutiskirjeessä jaamme yrittäjyysinspiraatiota ja saat ensimmäisenä tiedon maksuttomista Fast Lane -koulutuksista sekä seuraavasta valmennuskierroksesta 👇🏻

Golden Ticket -valmennus on markkinoinnin alan ammattilaisille suunnattu yrittäjyysvalmennus. 10 viikon valmennuksen aikana autamme sinua kasvattamaan yrittäjän mindsetin, tuotteistamaan osaamisesi sekä konkreettisilla vaiheilla rakentamaan kasvavan ja kannattavan yrityksen (ihan oikeasti!). Koko valmennuksen ajan sinulla on rajaton tuki kahdelta valmentajaltasi, jotka ovat aikanaan tehneet saman — hypyn palkkatöistä yrittäjyyteen. Kutkutteleeko? Lue valmennuksesta lisää täältä!



Edellinen
Edellinen

Miten toiminimi perustetaan: Opas aloittavalle yrittäjälle

Seuraava
Seuraava

5 askelta yrityksesi liikeidean keksimiseen